The Little Stars School

The Little Stars School, een prachtige naam voor een heel eenvoudig dorpsschooltje midden tussen de bananenplantages in Mateete, een klein dorpje zo’n 30 kilometer ten noorden van Masaka. De school staat in de omgeving bekend als een heel goede school, voornamelijk door het enthousiaste, betrokken en deskundige team van docenten. Toen wij deze school in oktober 2014 voor het eerst bezochten, waren we erg onder de indruk van de slechte omstandigheden waaronder zij hun werk moesten doen en de leerlingen hun onderwijs volgden.
Het bleek dat er geen schoolmeubilair was en dat alle kinderen op de grond in het zand (met jiggers – zandvlooien) zaten. De klassen zaten helemaal vol en er was voor de leerlingen ook amper plaats om hun schriftje neer te leggen. Verder waren de schoolborden van een dermate slechte kwaliteit, dat ze nauwelijks bruikbaar waren. Omdat de kinderen allemaal op de grond zaten, stonden de leerkrachten dus een groot deel van de dag voorovergebogen (arbo-regels bestaan hier kennelijk niet). Heel ongunstige omstandigheden dus om goed onderwijs te geven en te volgen.
De Joanne Foundation heeft zich het lot van deze school aangetrokken en heeft de school financieel ondersteund om de werkomstandigheden te verbeteren. Zo zijn in de periode tussen 2014 en 2018 de volgende verbeteringen gerealiseerd:

In 2014 zijn er in acht klaslokalen cementen vloeren gelegd en goede schoolborden geplaatst.

De lokale timmerman heeft 120 schoolbankjes gemaakt.  Een grote verbetering voor leerlingen en leerkrachten!

De school had geen eigen watervoorziening. De leerlingen moesten voor en na schooltijd een paar uur lopen naar een poeltje om daar hun jerrycans te vullen. Omdat deze poeltjes ook als drinkplaats voor het vee gebruikt worden, was het water vervuild en liepen de leerlingen een groot risico dat ze ziek zouden worden. Daarom heeft de Joanne Foundation deze school in 2015 geholpen met het opzetten van een eigen watervoorziening. Er zijn dakgoten bevestigd en er is een 10.000-literwatertank geplaatst.

De wasruimte voor de leerlingen die op school wonen was in zeer slechte staat: deze bestond uit een paar golfplaten en een paar teiltjes. De ruimte kon niet afgesloten worden, dus was er weinig privacy bij het wassen. Dankzij verschillende sponsors konden we in 2016 goede wasruimtes laten bouwen.

Na een bezoek van een gezondheidsinspecteur in 2017 kwam er een zorgwekkend bericht over de latrines. Er waren voor ongeveer 600 leerlingen slechts vijf latrines beschikbaar. Dat was veel te weinig. Bovendien waren de latrines destijds niet diep genoeg uitgegraven en zaten ze helemaal vol… Het stonk er dan ook vreselijk. Een bijkomend probleem was dat deze oude latrines te dicht bij de watertank en bij de slaapzalen stonden. Conclusie van de inspecteur: wanneer die situatie niet wordt aangepakt, gaat de school dicht. Dankzij een aantal mooie donaties van sponsors hadden we voldoende geld om zestien latrines te laten bouwen: twee gebouwtjes met elk acht latrines. De gezondheidsinspecteur was onder de indruk. De school kon open blijven!

Eind 2017 wees de directeur ons op een onveilige situatie in zijn school: een van de gebouwen vertoonde grote bouwtechnische gebreken. Bij de bouw waren grote fouten gemaakt in de verhouding cement en zand, waardoor nu de muren afbrokkelden en op instorten stonden.  En in deze lokalen werd nog ‘gewoon’ lesgegeven…
In 2018 hadden we voldoende geld om de renovatie van dit schoolgebouw te financieren.
Er staat nu een mooi en veilig gebouw voor de 600 leerlingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws over de latrines van de Little Stars School

De health inspector dreigde eind vorig jaar de Little Stars School te sluiten wanneer de situatie van de latrines niet aangepakt zouden worden. Er waren te weinig latrines [...]

Het waterproject op de Little Stars School is klaar

Dankzij een mooie bijdrage van MondiAalten heeft  de Joanne Foundation de Little Stars Junior Academy in Mateete  (de school van Miracle, Agape en Tendo)   kunnen helpen bij het [...]

2024-05-06T16:57:43+02:00
Ga naar de bovenkant