Zowel in ‘Aaltens Nieuws’ als in ‘Aalten Vooruit’, twee lokale huis-aan-huisbladen,  stond deze week een artikel over de oprichting van de Joanne Foundation.

Joanne Foundation opgericht

Karin Stronks
t @karinstronks

AALTEN Joanne Noordink reisde in 2006 voor het eerst naar Oeganda. Ze bleef drie weken samen met andere jongeren om vrijwilligerswerk te doen. Het bleef niet bij deze reis, in 2007 vertrok ze voor een half jaar naar de ‘Parel van Afrika’. Ze voelde zich als een vis in het water, hield van het land en de mensen en sloot ze in haar hart. Ze besefte al snel dat ze in Nederland meer kon betekenen voor de arme bevolking van Oeganda en zette zich volop in om met name kinderen een goede toekomst te bieden. Eind 2008 werd de Aaltense vermoord. Al in de periode dat Joanne werd vermist namen familie en vrienden het initiatief om haar goede werk voort te zetten en dat gebeurt nog steeds. 

TOEKOMST Moeder Helma Noordink zegt met klem: “Het betekent zo veel voor ons dat de naam van Joanne nog altijd wordt genoemd. Het geeft ons de drive om door te gaan, hoewel het natuurlijk heel dubbel is. Niet wij hadden Joanne Foundation op moeten richten, zij had er zelf moeten zijn. Maar we kunnen niets terugdraaien. Voor Joanne is er geen toekomst meer. Maar wij kunnen er wel voor zorgen dat de kinderen die zij onder haar hoede heeft genomen wél een goede toekomst krijgen!” Joanne Foundation is opgericht door Helma en Arent Noordink. Zij vormen samen met Elske Baron en Anja Lammers het bestuur van de stichting. 

ANBI “De belangrijkste drijfveer is voor ons dat het goede werk waarmee Joanne is begonnen wordt voortgezet. We hebben het jarenlang gedaan op persoonlijke titel onder de naam ‘Joannes kinderen in Oeganda’. We kregen diverse keren het advies om een stichting op te richten, die dan wellicht als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) geregistreerd kan worden. Hierdoor is het voor sponsoren aantrekkelijker omdat de giften aftrekbaar zijn van de belasting. In maart van dit jaar was het zover, Joanne Foundation werd een feit”, legt Arent Noordink uit. Joanne Foundation is een relatief kleine stichting en het bestuur wil dat graag zo houden. “Dan blijft het voor ons overzichtelijk. Eén keer per jaar gaat Helma naar Oeganda. Ze bezoekt de gezinnen van de kinderen en natuurlijk spreekt ze onze contactpersoon Apollo. 

KINDEREN Zeven kinderen worden momenteel ondersteund door Joanne Foundation. De stichting betaalt voor hen het schoolgeld, een ziektekostenverzekering, schoolspullen en voor kinderen die intern op school zijn ook toiletartikelen en voeding”, vertelt Arent, “Als ik tijd heb ga ik mee!” Twee van ‘Joannes kinderen’ hebben inmiddels een vakdiploma op zak. Ze hebben werk en kunnen in hun eigen onderhoud voorzien. Helma: “En dat is nou precies de bedoeling. We bieden steun en als kinderen hun diploma hebben gehaald zorgen ze voor zichzelf! Overigens helpen we alleen mensen en kinderen die we kunnen vertrouwen. Als we merken dat er misbruik van ons gemaakt wordt, is het gelijk afgelopen. Doordat we klein zijn kunnen we zelf alles goed overzien, we kunnen ook onze sponsoren zelf resultaat laten zien door fotomateriaal. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.” 

MUKWANO De eerder door Joanne Noordink opgerichte stichting Mukwano staat los van Joanne Foundation. Vrienden van Joanne zorgen ervoor dat het werk van deze stichting doorgaat. Mukwano heeft al diverse projecten gerealiseerd in de plaats Buhweju zoals de bouw van een school, een kliniek en een kerk. 

ACTIES Joanne Foundation is blij met en trots op de steun van sponsoren en de spontane acties van Schaersvoorde en het Ludger College uit Doetinchem. “Van levensbelang voor onze stichting! Zo kunnen we doorgaan met het waarmaken van Joannes droom”, zegt Helma vastberaden. 

Om het artikel in ‘Aalten Vooruit’ te kunnen lezen, moet je op onderstaande link klikken:

Artikel AV 150415