Water- en sanitatieprogramma's

Water- en sanitatieprogramma’s2021-03-26T14:37:31+01:00

Water is een van de eerste levensbehoeften van de mens, maar in Ndegeya is schoon water vaak schaars, door bijvoorbeeld droogte of vervuiling. Naast gezondheidsrisico’s zijn er ook veiligheidsrisico’s: denk aan kinderen die bijna verdrinken tijdens het vullen van jerrycans. De Joanne Foundation heeft op verzoek van de dorpsoudsten de financiering van 14 waterpompen voor haar rekening genomen. Vanuit de kernwaarde van eigenaarschap hebben de bewoners de werkzaamheden voor een groot deel zelf uitgevoerd. Ook voor het onderhoud van de pompen zijn ze zelf verantwoordelijk.
Waar geen pomp kon worden gegraven, zijn watertanks geplaatst, die het water filteren en opslaan.

Het merendeel van de bevolking van Ndegeya heeft geen latrine. De gevolgen van deze slechte sanitaire omstandigheden zijn stankoverlast, veel vliegen en verspreiding van ziekten als cholera, buikloop en dysenterie. Na overleg met de dorpsoudsten heeft de Joanne Foundation besloten te helpen door de bouw van een aantal latrines te financieren. Inmiddels zijn er 33 latrinehuisjes gebouwd. Goede voorlichting, het versterken van hygiëne en preventie bevorderen het voorkomen van ziektes.
Het effect van de aanwezigheid van de latrines, de waterpompen en de watertanks is al goed merkbaar. Er zijn de laatste twee jaar duidelijk minder ziektegevallen vastgesteld die gerelateerd zijn aan vervuild water en slechte sanitaire omstandigheden.

Gerelateerde projecten en nieuwsberichten

Ga naar de bovenkant