Oogzorgprogramma

Slechtziendheid leidt in ontwikkelingslanden vaak tot grote economische en sociale problemen. Een goede bril op sterkte kan al snel heel behulpzaam zijn. Maar voor een grondig oogonderzoek en een de aanschaf van een bril ontbreken vaak de middelen. Dat geldt ook voor de bevolking van Ndegeya.

Optometrist Derk-Jan te Kiefte uit Dinxperlo heeft, samen met zijn vrouw Christien, aangeboden om voor deze mensen een eenvoudig oogzorgprogramma op te zetten. Tijdens hun bezoeken aan Oeganda in 2017 en 2019 hebben zij Michael, een zeer gemotiveerde jonge man uit het dorp, opgeleid om eenvoudige oogmetingen te doen en begeleiden hem nu op afstand bij dit werk. Michael stuurt de resultaten van zijn metingen naar de optiek. Daar worden de brillen gemaakt, waarna ze naar Oeganda gestuurd worden. Voor veel mensen is er op deze manier al een wereld opengegaan! Michael kan ook kleine oogafwijkingen constateren en verwijst de mensen dan door naar het plaatselijke ziekenhuis.
Ook wordt aandacht besteed aan preventie. Het blijkt dat veel mensen schade aan hun ogen hebben opgelopen door het felle zonlicht. Het dragen van een goede zonnebril kan dit voorkomen.

Gerelateerde nieuwsberichten

2024-05-06T16:56:15+02:00
Ga naar de bovenkant