De omstandigheden waaronder onze verpleegkundige Abby Kakande zijn werk moest doen waren niet optimaal. In een klein kamertje in zijn huis had hij zijn apotheekje gevestigd en in diezelfde ruimte ontving en behandelde hij ook zijn patiënten. Bovendien was zijn praktijkruimte alleen te bereiken via een smal, moeilijk begaanbaar pad door de bananenplantage. Vooral voor de oudere patiënten die slecht ter been zijn, was het soms onmogelijk om voor een consult bij Kakande te komen.
Kakande en Apollo kwamen daarom met het verzoek of de Joanne Foundation hen kon helpen een praktijkruimte te vinden, dichter bij de openbare weg en daardoor beter te bereiken voor de patiënten. En ook een iets grotere ruimte was een innige wens, met name omdat Michael binnenkort hoopt af te studeren als verpleegkundige en dan ook werkzaam zal zijn in deze praktijk.
Omdat we gezien hebben dat het gezondheidsplan van Kakande een gunstig effect heeft op de gezondheid van de mensen van Ndegeya, hebben we besloten de bouw van een kleine kliniek financieel te ondersteunen.

Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en is de kliniek in gebruik genomen.

De officiële registratie van de kliniek ging echter niet zonder slag of stoot. De Gezondheidsinspectie had een lange lijst voorwaarden, waaraan de kliniek in eerste instantie nog niet helemaal voldeed. Apollo heeft alles in het werk gesteld om de optimale situatie te bewerkstelligen. Het benodigde meubilair (tafels, stoelen, kasten) is aangeschaft volgens de eisen, medische instrumenten zoals een stethoscoop zijn aangeschaft, er zijn verwijsbordjes langs de toegangswegen gezet.
Ook het ingewikkeldste is gelukt, namelijk het verbinden van een officiële arts aan de kliniek. Dokter Bobic, een arts-assistent van een nabijgelegen ziekenhuis komt voor 2 dagen per week in de kliniek werken. Deze legt ook formeel verantwoording af aan de overheid.
Toen dit alles geregeld was, is de Health Inspector gekomen voor een laatste controle, die hem overtuigde van de kwaliteit, en daarmee is de licentie een feit! De kliniek is in januari 2020 officieel van start gegaan.

Gerelateerde nieuwsberichten