We zijn blij dat we met behulp van een mooie bijdrage van Mondiaalten nu ook een waterpomp hebben kunnen laten plaatsen op het terrein van een school voor dove kinderen in Masaka.

De leerlingen moesten dagelijks langs een behoorlijk drukke weg lopen om water te halen en omdat zij doof zijn, hoorden zij het overige verkeer op de weg niet. Dit heeft al diverse malen tot (bijna) ongelukken geleid. Toen de aannemer aan de slag ging, bleek de klus lastiger dan vooraf was ingeschat omdat het grondwater veel dieper zat dan bij de pompen die begin dit jaar geplaatst zijn in Ndegeya. Voor deze pomp moest tot zo’n 30 meter (!) diep gegraven worden voordat ze water vonden. En daarna werd er nog zo’n 3 meter doorgegraven, zodat ook in het droge seizoen, wanneer het grondwaterpeil lager is, toch water opgepompt kan worden.

Bovendien moesten ze door diverse lagen met erg hard gesteente hakken en boren, dus het was een flink karwei. Dagelijks werd er een man in het boorgat naar beneden gelaten en daar ging hij met een pikhouweel of met wat zwaarder gereedschap (afhankelijk van de aardlaag) aan de slag. Na drie weken hard werken, is de pomp klaar en kunnen de leerlingen over schoon water beschikken.