Verpleegkundige Kakande legt samen met Apollo regelmatig huisbezoeken af in het kader van gezondheidspreventie. Want ziekten kunnen genezen is goed, maar ze voorkomen is nóg beter.
Kakande en Apollo geven voorlichting en adviseren de mensen over eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat rondom de huizen concentraties van muggen ontstaan die malaria veroorzaken.
Tijdens deze bezoeken ontdekten ze dat hygiëne rond toiletgebruik bij de arme, vaak oudere en kwetsbare mensen, veel te wensen overlaat, simpelweg omdat ze geen toilet hebben. Ze vertelden ons dat 80% van de mensen zijn behoefte doet in oude emmers of plastic zakken, die vervolgens in de bosjes geleegd worden. Anderen gebruiken rechtstreeks die bosjes als toilet of maken gebruik van een geïmproviseerde gammele latrine.

De gevolgen zijn stankoverlast, veel vliegen en verspreiding van ziekten als cholera, buikloop, dysenterie en andere infectieziekten. Ook is er recent een kind tussen de paaltjes door gegleden en in een latrineput terechtgekomen. Gelukkig kon hij op tijd gered worden.
Apollo heeft met de dorpshoofden overlegd en vervolgens de Joanne Foundation verzocht om hen te helpen met de bouw van latrines. Er zijn ongeveer veertig latrines nodig…
De Joanne Foundation heeft besloten op dit verzoek in te gaan en is gestart met de bouw van latrines voor de inwoners van Ndegeya. Elk latrinehuisje bestaat uit twee latrines en een wasruimte. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de hygiënische omstandigheden en het voorkomen van ziekten.