Vorig jaar is het grootste deel van de oogst in Ndegeya verloren gegaan door droogte. Ook op dit moment zit het land met smacht te wachten op de regens die normaal gesproken rond deze tijd al lang begonnen zijn. Overal is de grond bewerkt en is het zaaigoed geplant. Als de regens niet met een week of twee beginnen, zal alles over gedaan moeten worden en is er nieuw zaaigoed nodig. De kerk van Bredevoort heeft zich opgeworpen voor de sponsoring van twee waterpompen in dit gebied dat zeven dorpskernen bevat. We hebben een goed gesprek gehad met Bakka Godfrey, de aannemer die deze waterpompen voor ons gaat realiseren. Hij denkt goed met ons mee en heeft ons ook samen met Apollo een goed systeem voorgesteld om de gemeenschap een gevoel van eigenaarschap over de pomp te geven. Zo ontstaat er een goede garantie dat de pomp ook op de lange termijn in tact zal blijven. Het waterproject ging zaterdag van start en zondag zijn we voor het eerst ter plekke gaan kijken en toen waren we al onder de indruk van de diepte waarop gegraven werd, tenminste een meter of drie.

Een dag later zijn we opnieuw gaan kijken. De kans werd groot geacht dat er inmiddels water zou zijn en dat was zo. Op ongeveer 5 meter diepte stond een man met pikhouweel en schep in het gat dat zich op die diepte vanuit alle kanten met water vulde. Om permanent voldoende water te hebben moest hij nog een meter of twee dieper. Weer een dag later waren we voor de derde keer ter plekke en we konden onze ogen nauwelijks geloven. Het gat van gisteren was gevuld met betonnen ringen waarin het water zich verzamelt. De stalen buis voor de pomp was geplaatst en de bovenkant van de put was gesloten. De mannen waren alleen de wateruitloop nog aan het afwerken.

Nu moet het beton uitharden zodat maandag het pomphuis kan worden geïnstalleerd. We zijn dus erg opgetogen over de voortgang maar ook over de kosten van deze methode van werken. Deze soort putten noemt men een shallow well en die zijn veel goedkoper dan een geboorde put (bore hole). Ook zijn ze gemakkelijker in onderhoud. Met de giften die de Joanne Foundation de laatste tijd heeft gekregen kunnen we nu drie pompen laten aanleggen in Ndegeya district en als het ons lukt om nog een bedrag van € 6000 bij elkaar te krijgen, kunnen we alle dorpskernen in deze regio een pomp met goed helder water geven.