Apollo wil ons altijd graag een dagje meenemen voor een rondje door zijn dorp, Ndegeya. In dit dorp vindt ook het grootste deel van de activiteiten van de Joanne Foundation plaats. Het is een uitgestrekt gebied en soms zijn de huisjes moeilijk te bereiken. Maar dankzij de goede stuurmanskunst van onze chauffeur Henry, hebben we alle gezinnen die we wilden bezoeken kunnen bereiken. Het was mooi om te zien dat de mensen ontzettend blij zijn met de 17 latrines die afgelopen maanden gebouwd zijn.

Volgens onze verpleegkundige Kakande is het aantal gevallen van diarree en andere ziekten als gevolg van slechte sanitaire omstandigheden afgelopen maanden sterk terug gelopen.
Maar alleen met plaatsen van latrines ben je er nog niet. Kakande heeft de bewoners ook voorgelicht over het belang van handen wassen na het toiletbezoek. En het is fijn om te zien dat de mensen daar zelf oplossingen voor gevonden hebben.
Er zijn eenvoudige constructies gemaakt van wat takken en een kleine jerrycan en middels een touwtje kan de jerrycan met de voet bediend worden, zodat men na toiletbezoek de handen kan wassen, zonder iets aan te hoeven raken.

Behalve de nieuwe latrines hebben we ook een aantal waterpompen bezocht die vorig jaar gebouwd zijn. Alle pompen worden goed onderhouden en functioneren prima: er komt kraakhelder water uit de pomp. De bevolking moet maandelijks een klein bedragje betalen voor het gebruik van de pomp en van dit geld wordt het onderhoud betaald. Het kleine onderhoud wordt door de lokale bevolking zelf gedaan en voor het grote onderhoud komt de aannemer eenmaal per jaar langs.
Met het plaatsen van deze waterpompen en de latrines hebben we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van ziekten en het verbeteren van de gezondheid van de inwoners van Ndegeya.