U herinnert zich misschien het verhaal van Owen nog wel: een jongen met het syndroom van Down, die in 2014 op ons pad kwam. Apollo vond hem in een schuurtje. Zijn moeder schaamde zich voor hem, omdat kinderen met een beperking in Oeganda als minderwaardig gezien worden.
Apollo heeft Owen uitgenodigd om te komen spelen in Joanne’s Library &Reading Club om hem uit zijn isolement te halen en met andere kinderen in contact te brengen. Dat bleek een schot in de roos: Owen had het enorm naar zijn zin in Joanne’s Library, hij genoot van het spelen met andere kinderen, maar hij bleek ook leergierig te zijn. Hij vond het heerlijk om boekjes te ‘lezen’ en Innocent heeft daarom dus veel met hem gelezen en gewerkt. Een jaar later kon Owen al naar een reguliere basisschool. Hij was supertrots op zijn schooluniform en kon in de beginjaren aardig meedraaien in de klas. Maar de laatste tijd werd het steeds meer duidelijk dat hij tegen zijn grenzen aan liep. Hij kon het tempo niet meer volgen en ook de leerstof ging hem boven zijn pet. Hij raakte het contact met zijn klasgenootjes kwijt en was niet meer gelukkig.
Daarom hebben we gezocht naar een andere oplossing voor Owen. En gelukkig hebben we die gevonden bij Smiling Hearts: een organisatie waar adolescenten met een beperking, na een assessment van hun mogelijkheden, terecht kunnen om een vak te leren om later in hun eigen levensonderhoud te voor¬zien. Ze wonen intern. Dit biedt prachtige kansen voor kinderen die in een land als Oeganda anders kansloos zouden zijn.
Owen heeft een kennismakingsgesprek gehad en een assessment gedaan om te kijken waar zijn belangstelling en zijn mogelijkheden liggen. Dat gesprek en het assessment verliepen zeer plezierig en Owen mocht starten op Smiling Hearts. Hij is er erg blij mee en heeft daar in korte tijd al nieuwe vrienden gemaakt. Het plan is om hem te leren naaien, zodat hij t.z.t. misschien als kleermaker kan gaan werken. Wij zijn blij dat Owen nu op zo’n goede plek terecht is gekomen, waar hij meer kansen krijgt voor zijn toekomst.